MOJSTROVKA (2332 m)

Planinsko društvo Ribnica vas v soboto, 27. septembra 2014, vabi na razgledni in priljubljeni vrh nad Vršicem, na: MALO MOJSTROVKO (2332 m).  Na Malo Mojstrovko (2332 m) se bomo podali po dveh razlicno zahtevnih planinskih poteh:
A: zelo zahtevna (Hanzova) pot;
B: nezahtevna (južna) pot.
ODHOD: v soboto, 27. septembra, ob 5. uri iz Kocevja in ob pribl. 5.15 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
PRIHOD: isti dan v vecernih urah. 
PREVOZ: organiziran avtobusni prevoz – skupni prevoz s PD Kocevje, ki organizira turo na Špik oz. pohod na Slemenovo špico (prijave prav tako pobirajo v torek). 
CAS HOJE (okvirno): A in B: 7 ur (pri vzponu od Mihovega doma) oz. 5 ur (pri vzponu z Vršica).
NACRT poti:
A: Mihov dom na Vršicu (1080 m)–Vršic (1611 m)–zelo zahtevna (Hanzova) pot–Mala Mojstrovka (2332 m)–nezahtevna (južna) pot–Vršic (1611 m)–Erjavceva koca na Vršicu (1525 m).
B: Mihov dom na Vršicu (1080 m)–Vršic (1611 m)–nezahtevna (južna) pot–Mala Mojstrovka (2332 m)–nezahtevna (južna) pot–Vršic (1611 m)–Erjavceva koca na Vršicu (1525 m).  · 
ZAHTEVNOST in OPIS poti:
A: ZELO ZAHTEVNA pot (zelo izpostavljena, ni primerna za vrtoglave!).
B: NEZAHTEVNA pot.  Avtobus nas bo pripeljal do tretjega ovinka vršiške ceste, od koder se bomo mimo Mihovega doma (1085 m) po nezahatevni gozdni poti vsi skupaj s skupino PD Kocevje, ki gre na Selemenovo špico, povzpeli do Vršica (1611 m).
OPREMA: Potrebna je primerna osebna planinska oprema, pohodniške palice, celada (za A in B), veljavna planinska izkaznica (placana clanarina PZS za tekoce leto) in varen korak; za A skupino tudi: plezalni pas, samovarovalni sestav. 
HRANA IN PIJACA: na poti iz nahrbtnika, ob sestopu pa se bomo lahko okrepcali v Erjavcevi koci na Vršicu (1525 m), kjer nas bo cakal avtobus. 
TOCKA Slovenske planinske poti (transverzale): Erjavceva koca na Vršicu (1525 m). 
PRIJAVE Z AKONTACIJO: v torek, 23. septembra, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica na Škrabcevem trgu 5 v Ribnici. Akontacija: 15 EUR. 
INFORMACIJE: Zdenka Mihelic, vodnik PZS, 041 222 358.  ·  VODJI: Roman Petelin, vodnik PZS, in Zdenka Mihelic, vodnik PZS.

Planinsko clanarino za leto 2014 lahko vplacate vsak torek ob 19. uri v prostorih PD Ribnica, Škrabcev trg 5, Ribnica.

Lepo povabljeni na pohod!

Srecno in varen korak,
PD Ribnica

 

 

A SKUPINA se bo na sam vrh podala po zelo zahtevni planinski poti, imenovani Hanzova pot, s severne strani. Z Vršica nas bo pot vodila po poti proti severu cez pobocja pod vzhodno steno Nad Šitom glave na preval Vratica (1807 m) med Robicjem in Nad Šitom glavo. Tu bomo zavili s poti, ki pelje v Tamar (in na Slemenovo špico), proti levi, in se cez melišca in mimo znacilnega ošiljenega balvana povzpeli do vznožja severne stene Male Mojstrovke. Hanzova pot se tu pricne. Pot je zavarovana z jeklenicami in klini, je izpostavljena, zelo zahtevna, zato je potrebna oprema za zelo zahtevne planinske poti (celada, plezalni pas, samovarovalni sestav). Pot se pricne ob vznocju znacilne poševne grape, ki prereže severno steno od leve proti desni navzgor. Vanjo se z leve sklanjajo veliki rumeni previsi. Pot nas bo peljala cez desni bok grape. Ves cas bomo sledili zanesljivim klinom in jeklenicam. V zgornji polovici stene sledi pot v cikcaku naravnim prehodom. Zlasti so lepe nekatere izpostavljene police. Pot se iz stene iztece na odprto sleme, ki povezuje gmoti Nad Šitom glave in Mojstrovke. Kmalu potem bomo stopili na prostrano teraso, nad katero nas caka še kratek severni greben, ki nas bo pripeljal prav na vrh. POZOR: Ta zavarovana plezalna pot, ki jo je po nekdanji Tumovi plezalni smeri zgradil znani Hanza Vertelj, je zelo izpostavljena in ni primerna za vrtoglave! Izurjenemu planincu pa nudi veliko užitka in mu je lahko mnogo lepša kot pot z juga. Sestop bo potekal po južni poti, ki je nezahtevna, vendar pa v spodnjem delu od sedla v Grebencu dol grušcnata, strma in zdrsana, zato bodo palice še kako prav prišle (prav tako tudi na melišcu). 
B SKUPINA se bo povzpela in sestopila po isti poti, ki poteka na razgledno Malo Mojstrovko z juga. Vršiško cesto bomo zapustili prav na vrhu prelaza, od koder nas bo markirana pot povedla cez strma pobocja proti glboki zarezi v Grebencu, slemenu, ki pada z vrha proti jugu. Sprva bomo hodili cez porašcena pobocja, nato pa precili melišca. Zadnji strmi, oguljeni in zdrsani žleb nas bo pripeljal na sedlo v Grebencu, od koder se nam odpre pogled v Zadnjo Trento in cudovite vrhove nad njo (Bavški Brintavec, Srebrnjak ...). Cudoviti razgledi nas bodo tudi sicer spremljali ves cas poti. Nato sledi vzpon skozi porašcen del južnega pobocja, ki preide v skalnato obloženi svet. Sestop bo potekal po isti poti.

 Malo vec o Mali Mojstrovki in RAZGLED: Mala Mojstrovka na vzhodu nad Vršicem zakljucuje (oz. pricenja) dolgo gorsko skalno pregrado, ki loci dolicno Planice in Zadnjo Trento. Na jug pošilja dolga, zmerno strma pobocja, na sever pa s strmo steno pada na planoto Sleme. Vrh spada med najbolj obiskane dvatisocake pri nas, saj je z vršica dokaj lahko in hitro dostopen. RAZGLED z vrha: Z vrha je cudovit razgled vse strani, obcudujemo kristal Jalovca, pa Mangart, Ponce in tja dalec proti Italiji in Avstriji, ter seveda vse naše vršace - pred nami Veliko Mojstrovko, Bavški Grintavec, Prisojnik/Prisank, Škrlatico, Špik, Triglav ...