Košutnikov turn (2.133 m), 8. 7. 2023 - vabilo

Planinsko društvo Ribnica vas v soboto, 8. julija 2023, vabi na

KOŠUTNIKOV TURN (2.133 m).

.  Odhod: v soboto, 8. julija, ob 5.45 uri z avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici. Prosimo, da ste na zbirnem mestu 5 min pred odhodom.

•  Prevoz: organiziran.

•  Izhodišče: Pod Krnico (1.250 m).

•  Načrt potiPod Krnico (1.250 m) – Spodnja Dolga njiva (1.400 m) – zahodna pot Košutnikov turn (2.133 m) – sestop po vzhodni poti – Planina Zgornja Dolga njiva (1.580 m) – Planina Spodnja Dolga njiva (1.400 m) – Pod Krnico (1.250 m).

•  Višinska razlika: 883 m.
  •  Čas hoje(vzpon in sestop; okvirno): 5 - 6 ur.

•  Zahtevnost poti: ZAHTEVNA označena pot

• Potrebna oprema: potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska oprema, po želji pohode palice, čelada, malica in pijača, planinska izkaznica s plačano članarino PZS za leto 2023, osebni dokument in varen korak. Še posebej opozarjamo, da morajo imeti udeleženci visoke planinske čevljez dobro narebrenim podplatom. V primeru višjih temperatur je potrebna ustrezna zaščita pred soncem (pokrivalo, sončna očala, kremo za zaščito pred soncem…).

•  Hrana in pijača med pohodom: iz nahrbtnika,  ob povratku bo možnost za hrano in pijačo na Planšariji na planini Dolga njiva. Ob povratku ni predviden načrtovan postanek.

Postanek za jutranjo kavo je predviden v Tržiču ob 7.00 uri ( čas postanka 20 min).

•  Vodnja ture: Tomaž Pahulje, vodnik PZS, informacije: 041 368 252.

• Opis: Na severovzhodnem delu dolgega grebena Košute se dviga Košutnikov turn, ki je najvišji vrh v tem najdaljšem  slovenskem grebenu. Z vrha je čudovit razgled po celotnemu grebenu, prav tako pa se lepo vidi Avstrija in  prenekateri njeni vršaci, pa Kamniške in Savinjske Alpe … Travnata južna pobočja Kušutnikovega turna kažejo posebno od daleč prijazen obraz, ki kar vabi na turo. Stena na  severni strani pa je strma in prepadna, tam potekata dva pristopa, in sicer najbolj znana zavarovala plezalna pot  ÖTK (ÖTK Steig) in pot po krušljivi Vzhodni grapi. Vendar tudi južna travnata pobočja skrivajo svojo ‘temno’ stran.  Nad kočo na planini Spodnja Dolga njiva se strmo dvigajo skalni skoki, ki jih posebej v pozni jeseni krasijo  zlatorumeni macesni, v začetku poletja pa čudovito cvetje. Naša tura je krožna. Vzpon bo potekal po zahodni planinski poti, sestop  pa po vzhodni poti. Pot se vije čez travnate strmali pod našpičenim grebenom in nad strmimi skoki, prepadajočimi proti planini, ki jo s poti vidimo kot z visoke stolpnice. V  tem delu je potrebna posebna pazljivost zaradi možnosti zdrsa po travah (še posebej v mokrem). Za vložen trud na poti smo na vrhu nagrajeni s čudovitimi pogledi na vse strani, z obiski lačnih kavk in z zadovoljstvom nad  doseženim vzponom. Seveda pa nas po doseženem vrhu in zasluženi malici čaka še sestop, ki prav tako zahteva od nas zbranost in previden korak. Saj vemo: Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Lepo vabljeni!