OSOJŠČICA (1909 m, Avstrija)

- Kdaj: v soboto, 28. junija 2014.
- Odhod: ob 5. uri v Ribnici (avtobusna postaja pri cerkvi).
- Prevoz: organiziran.
- Izhodišče poti: Trebinj (Treffen, 543 m).
- Načrt poti: Trebinj (Treffen, 543 m)–Planinska koča (1457 m)–Osojščica (1909 m oz. ponekod: 1911 m)–Grilčev vrh (1546 m)–Podtibinj (Tiffen, 576 m).
- Višinska razlika: 1366 m.
- Zahtevnosti poti: LAHKA pot.
- Čas hoje (okvirno): 8 do 9 ur.
- Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, osebni dokument, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), hrana, pijača in varen korak.
- Prijave z akontacijo: v torek, to je 24. junija, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica. Akontacija 25 EUR (vključeni stroški prevoza s cestninami v SLO in AVT ter tunelnino/ Karavanški tunel) se plača ob prijavi.
- Vodja pohoda: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (informacije na 041 222 358).

- Opis: Osojščica, nemško Gerlitzen, je 1909 m visoka gora, ki se nahaja na avstrijskem Koroškem, severno od naselja Annenheim nad Osojskim jezerom na avstrijskem Koroškem. Osojščica ena najjužnejših gora v skupini Nockberge, ki se nahaja v Krških Alpah. Osojščica (Gerlitzen) je sicer bolj znana kot odlično smučarsko središče. Ker je sorazmerno blizu Slovenije, tja hodi smučat veliko Slovencev. Angleški stolp (Englischer Turm) na vrhu, foto splet Naš načrt je povzpeti se na vrh iz kraja Trebinj (Treffen), ki je bil sredi 15. stoletja v posesti celjskih grofov. Poti se bomo lotili po jugozahodni strani gore, nadaljevali mimo planinske koče na 1457 metrih, vrh pa naj bi dosegli po štirih urah in pol. Sestopili bomo po severovzhodnem slemenu čez Grilčev vrh (1546 m) do Podtibinja (Tiffen, 576 m) (možnost pa je tudi sestop v Steindorf ob Osojskem jezeru), za kar bomo potrebovali okvirno tri ure in pol hoda. Razgled z vrha je čudovit, odpre se na vse strani – pred Osojsko jezero, foto splet nami čudoviti vršaci, tudi Karavanke, pod nami pa Osojsko jezero. Lahko bomo naredili še kratek 'ovinek' do Angleškega stolpa' (Englischer Turm) na vrhu, od koder so razgledi še lepši. Na vrhu stoji Gerlitzen Gipfelhaus, v kateri postrežejo tako hrano kot osvežilno pijačo. Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.