ČRNO PRST (1835 m)

Planinsko društvo Ribnica vas ob 35-letnici vabi na ČRNO PRST (1835 m) in Dan slovenskih planincev/ slovenskih planinskih doživetij 2014 v Bohinjsko Bistrico
- Kdaj: v soboto, 14. junija 2014
- Odhod: ob 5. uri v Ribnici (avtobusna postaja pri cerkvi).
- Prevoz: organiziran.
- Izhodišče poti: Dom dr. Janeza Mencingerja (804 m), 2009 na Črni prsti
- Načrt poti: Dom dr. Janeza Mencingerja (804 m)–Orožnova koča na planini za Liscem (1338 m)–Črna prst, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1835 m)–enako nazaj. Nato se bomo pridružili Dnevu slovenskih planincev 2014 – Dnevu slovenskih planinskih doživetij ob 120-letnici Orožnove koče (prve planinske koče Slovenskega planinskega društva). Prireditev bo potekala v Bohinjski Bistrici. Več informacij o Dnevu slovenskih planinskih doživetij TUKAJ >>>.
- Zahtevnosti poti: LAHKA pot.
- Čas hoje (okvirno): 7 do 8 ur.
- Prijave z akontacijo: v torek pred pohodom, to je 10. junija, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica. Akontacija 20 EUR se plača ob prijavi.
- Vodja pohoda: Marjan Intihar, vodnik PZS (informacije na 031 560 664).


Srečno in varen korak,
PD Ribnica

 

 

- Opis: Črna prst (1844 m) je gora na jugovzhodu Julijskih Alp. Leži na obrobju Triglavskega narodnega parka. Pod vrhom se pojavljajo liasni apnenci s temnimi plastmi manganove rude, ki dajejo gori ime. Na vrhu in po pobočjih uspevajo zanimive rastlinske vrste. Črna prst je najbolj vzhodni vrh v grebenu Spodnjih Bohinjskih gora oz. Peči (kot jih imenujejo Tolminci), ki je še višji od 1800 metrov. Vzhodno od Črne prsti se začne greben, katerega zahodni vrhovi daleč presegajo 2000 metrov, hitro spuščati – bližnji Kontni vrh je visok 1646 metrov, Kobla, oddaljena od Črne prsti manj kot tri kilometre, pa je že nižja od 1500 metrov. Črna prst je že od nekdaj zelo priljubljen in dobro obiskan vrh, k čemur pripomore poleg odličnega razgleda na predgorje Julijskih Alp, Bohinjske gore in Triglav v ozadju tudi bogastvo rož, ki jih najdemo pod vrhom v začetku poletja. Na Črni prsti stoji Dom Zorka Jelinčiča. Preberete si lahko, kako so na Črni prsti pred 100 leti zakoličili prvo kočo na Črni prsti, TUKAJ >>>.
Na Črno prst vodi množica markiranih poti – mi se bomo odločili za vzpon preko Planine za Liscem, kjer stoji tudi Orožnova koča, prva koča Slovenskega planinskega društva, in letos praznuje 120-letnico. Orožnova koča >>>. Čudovit razgled z vrha: Proti vzhodu vidimo greben Spodnjih Bohinjskih gora, za njim Ratitovec, v ozadju pa vrhove Kamniških Alp; od vzhoda proti jugu drsi pogled od Škofjeloškega pogorja z Blegošem do Porezna in Kojce, na zgornji del Baške grape s Podbrdom, na južne strmali Spodnjih Bohinjskih gora nad dolinama Bače in Koritnice, na Idrijsko hribovje in Trnovski gozd ter še naprej na Nanos, Javornike in Snežnik; proti zahodu vidimo Spodnje Bohinjske gore proti Rodici, v ozadju Krn, levo Matajur in ob dobri vidljivosti tudi Furlansko nižino in Jadransko morje; proti severu se pogled ustavi na Bohinjski dolini z jezerom, na Komni in vrhovih nad njo, na Pokljuki in vrhovih od Tosca do Debele peči in Karavankah v ozadju ter na veličastni skupini osrednjega dela Julijcev s Triglavom . Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov. - Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), hrana in pijača ter varen korak.