RATEŠKA PONCA (2274 m)

Kdaj: v soboto, 14. septembra 2013.
Odhod: ob 4.00 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Planica, 1047 m.
Zahtevnost poti: ZELO ZAHTEVNA pot, prav tako kondicijsko zelo zahtevna tura.
Načrt poti: o Planica (1047 m)–Dom v Tamarju (1108 m)–Srednja Ponca (2228 m)–Visoka Ponca (2274 m)–enako
Čas hoje (okvirno): 11 ur.

Opis: Višinska razlika: 1227 m. Na težavnostni lestvici Rateške Ponce zavzemajo visoko mesto, pristopi pa terjajo izurjenost in kondicijo. Hoja po ravnem od Doma v Tamarju proti Jalovcu bomo uživali le pet minut, saj nas na prvi jasi kažipot usmeri desno čez razdrto strmino. Neprijeten uvod je kmalu pozabljen, višje gori se vije pot zdaj skozi bukovje, zdaj med macesni in rušjem. Strmina pa ne popusti. Kmalu gremo mimo dveh velikih votlin, nato smer kaže strma kamnita grapa, ki se jih pot večinoma ogne po desni strani (nekoč imenovan predel: Škednji). Poldrugo uro hoda se strmina malo unese – krnica Pod Pečmi, je pa to divji kraj, obdan z vrtoglavimi stenami. Pot nato zavije desno in se vzpne k zadnjim macesnom ob vznožju vršne strmine. Nato nas čakajo jeklenice. Prečimo nekaj žlebov in robov. Steza je komaj opazna, oznake pa brezhibne. V vpadnici vrha se pot požene kvišku in se vije po naravnih prehodih. Svet je sprva še travnat, z višino pa skoz zelenje vedno bolj sili siva skala. Odprto pobočje je izpostavljeno in vesel si čvrstih skal, ki nudijo oprimke; ni pa kakšnih varoval. Tako se povzpnemo na Srednjo Ponco, 2228 m, ki je razpotegnjen hrbet brez pravega vrha, je pa zato toliko lepši in mogočnejši razgled na veličastno sceno gora naokoli. Visoka Ponca se kaže kot strm stolp precej nepristopnega videza. Nadaljnja pot je znatno zahtevnejša – zelo zahteven je že krajši odsek sestopa proti Planiški škrbini (izpostavljena skala brez varovanja) – in mnogi gorniki se jih odpovejo, saj je že vzpon na Srednjo Ponco izdaten zalogaj. Greben je mestoma zeo ozek in pot se mu večkrat umakne. Sestop v globoko zarezano Planiško škrbino, 2156 m, je izpostavljen, a ne tako težaven, strmemu stolpu škrbine se pot umakne na italijansko stran. Od sedlca naprej pa se začne zelo zahtevni delo poti. Ostremu izpostavljenemu grebenu ne slediš dolgo, saj pot kmalu zavije na slovensko stran, kjer pa se vzpenja čez strmo skalovje, pot poteka po ozkih poličkah s peskom, izpostavljenost pa je velika, saj vodi ta del ostenja vse do podna Tamarja ... Varoval pa ni. Gora spusti na vrh le izurjenega gornika. Sestopimo po poti vzpona. Previden korak vsepovsod naj bo naše vodilo. Ne pozabimo: Naš cilj ni samo varno se povzpeti na vrh, ampak varno sestopiti ter priti varno domov! Na vrhu smo šele na polovici poti.  Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive pohodne palice, čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet, naglavna svetilka, veljavna planinska izkaznica (plačana planinska članarina za tekoče leto), osebni dokument in varen korak.  Prijave z akontacijo: Torek pred pohodom, to je 10. septembra ob 19. uri v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica. Akontacija 20 EUR se plača ob prijavi, število mest je omejeno.  Vodja pohoda: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (informacije: 041 222 358). Srečno in varen korak, PD Ribnica