JALOVEC (2645 m)

Kdaj: v soboto in nedeljo, 10.–11. avgusta 2013.
Odhod: ob 3.30 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.  
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Vršič, 1611 m.
Višinska razlika:
1. dan 1034 m vzpona, 581 m sestopa do Zavetišča pod Špičkom;
2. dan: ca. 640 m sestopa, ca. 200 m vzpona.  
Zahtevnost poti: ZELO ZAHTEVNA pot, prav tako kondicijsko zelo zahtevna tura.
Načrt poti:  
1. dan: Vršič (1611 m)–Mali kot/Jalovška škrbina (2117 m)–stena Goličice–križišče poti z Goličice in od Zavetišča pod Špičkom) na 2300 m–Jalovec (2645 m)–Zavetišče pod Špičkom (2064 m, spanje);  
2. dan: Zavetišče pod Špičkom (2064 m)–Vršič (1611 m).  
Čas hoje (okvirno): 9 ur (1. dan) in 4 ure (2. dan).
Prijave z akontacijo: Torek pred pohodom, to je 6. avgusta ob 19. uri v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.   Akontacija 40 EUR se plača ob prijavi, število mest je omejeno.
Vodja pohoda: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (informacije: 041 222 358).  
 
Srečno in varen korak,
PD Ribnica                

 

 

Opis:
Jalovec spada med najlepše gore Julijskih Alp. Dviga se na stičišču grebenov nad tremi dolinami: Planico/Tamarjem, Trento in Koritnico. V vsako kaže drugačno podobo, vsem pa je skupna mogočna nezgrešljiva priostrena kristalna oblika, zato ni čudno, da je svojo podobo dobil tudi v grbu planinske organizacije in s tem najvišji simbolni pomen. Z višino 2645 m je šesta najvišja gora v Sloveniji. Z vrha se nam odpre izjemen razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp, pa tudi Zahodnih Julijcev ter tja daleč proti jugu, vzhodu in severu v Avstrijo. Vrh ima vpisno skrinjico in žig. Vzpon (in sestop) je resna visokogorska tura.
Na Kralja gora se bomo povzpeli, kot pravi napis malo pod Zavetiščem pod Špičkom, z vršiške strani, in sicer prek Malega kota in stene Goličice. Sestopili pa na južno stran do Zavetišča pod Špičkom, kjer bomo tudi prenočevali. Drugi dan nas čaka še sestop in vzpon do Vršiča, kjer nas bo čakal naš prevoz. Drugi dan si bomo ogledali še nekaj lepot in se odpravili domov.
Zavetišče pod Špičkom (2064 m) praznuje letos 30 let delovanja. Stoji na robu melišča na vzhodni strani že od daleč vidne skalnate ostrice, imenovane Špiček (2192 m). V prvo skromno zavetišče so jeseniški planinci preuredili nekdanjo italijansko vojaško opazovalnico, odprli so ga 6. avgusta 1950. Leta 1961 so zavetišče obnovili in ga opremili z ležišči. Zaradi izredne lege ob poti na Jalovec je postalo pretesno, zato so leta 1979 izdelali načrte za novogradnjo. Leta 1981 so staro zavetišče podrli in začeli graditi novo Novo zavetišče so slovesno odprli 3. julija 1983 ob 80-letnici organiziranega planinstva v občini Jesenice in 90-letnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva, katerega naslednica je PZS. Tudi od zavetišča je čudovit razgled, eden najlepših razgledov v Julijskih Alpah. Previden korak vsepovsod naj bo naše vodilo. Ne pozabimo: Naš cilj ni samo varno se povzpeti na vrh, ampak varno sestopiti ter priti varno domov! Na vrhu smo šele na polovici poti.
Točke Slovenske planinske poti: Jalovec (2645 m), Zavetišče pod Špičkom (2064 m), koče na Vršiču.
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive pohodne palice, čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet, naglavna svetilka, zaščita proti soncu (očala, krema, zaščitna kapica), veljavna planinska izkaznica (plačana planinska članarina za tekoče leto), osebni dokument in varen korak.

 

Slike iz pohoda: S klikom na prezentacijo slik skočite v galerijo.