TRIGLAV (2864m)

Kdaj: v soboto in nedeljo, 27.–28. julija 2013.
Odhod: ob 4. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Trenta, 50. ovinek (650 m), Zadnjica.
Višinska razlika: 2214 m (vzpon); 1517 m (sestop).
Zahtevnost poti: ZELO ZAHTEVNA pot, prav tako kondicijsko ZZ tura.
Načrt poti:
1. dan: Trenta, 50. ovinek (650 m), Zadnjica–Tržaška koča na Doliču (2151 m)–Triglav (2864 m)–Dom
Planika pod Triglavom (2401 m);
Izbira poti iz Zadnjice do Doliča bo narejena glede na razmere in stanje poti.
2. dan: Dom Planika–Vodnikov dom (1817 m)–Pokljuka, Rudno polje (1347 m).
Čas hoje (okvirno): 10 ur (1. dan) in 5 ur (2. dan).
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive pohodne palice, čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet, veljavna planinska izkaznica (plačana planinska članarina za tekoče leto), osebni dokument in varen korak.
Prijave z akontacijo: Torek pred pohodom, to je 23. julija ob 19. uri v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica. Akontacija 40 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Roman Petelin, vodnik PZS (informacije: 041 325 664).

Opis:
Če bi med našimi ljudmi napravili anketo, katera stvar ali pojem nam pomeni simbol slovenske domovine, bi velika večinaglasovala za Triglav – mogočno goro ali kraljestvo, na katero se nam pogled odpira skoraj z vsakega hribčka Slovenije (tudi izPrekmurja), kar je v resnici zares presenetljivo. Mogočni gori dolgujemo spoštovanje, kar bomo najbolje pokazali s tem, da sebomo izognili dejanj, ki bi Triglav poniževala in onesnaževala. Prav tako je zagotovo do Triglava čutil dovški župnik Jakob Aljaž(6. julija je minilo 168 let od njegovega rojstva), ki je l. 1895 od dovške občine za goldinar kupil vrh Triglava, da bi ga takoobvaroval pred potujčenjem. Skovati je dal majhen stolp in ga skupaj s prijatelji postavil 7. avgusta 1895.Na naš Očak se bomo letos povzpeli s trentarske strani, iz Zadnjice – zanimive doline tako po imenu kot izhodiščni točki začudovite ture, saj je globoko zarezana med gore in pobočja.Prvi dan bomo šli iz doline Zadnjice (izbira poti bo znana naknadno glede na trenutno stanje poti) do Tržaške koče na Doliču, nato pabomo nadaljevali pot na vrh Očaka ter sestopili do Doma Planika pod Triglavom, kjer bomo prespali. Drugi dan nas čaka le šesestop do Vodnikovega doma na Velem polju, pa preko Studorskega prevala (1892 m) do Rudnega polja na Pokljuki.Previden korak vsepovsod naj bo naše vodilo. Ne pozabimo: Naš cilj ni samo varno se povzpeti na vrh, ampak tudi varnosestopiti ter priti varno domov! Na vrhu smo šele na polovici poti.
Točke Slovenske planinske poti: Tržaška koča na Doliču (2151 m) ali Dom Planika pod Triglavom (2401 m), Triglav(2864 m).