Kamniški dedec (1583 m)

Planinsko društvo Ribnica vas vabi v soboto, 15. junija 2013, na čokat razglednik nad Kamniško Bistrico, na Kamniški dedec (1583 m) .
·  Odhod: v soboto, 15. junija, ob 5.30 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
·  Zahtevnost poti: delno zahtevna neoznačena pot.
·  Načrt pohoda: Dom v Kamniški Bistrici (601  m) – Kamniški dedec (1583 m) – isto nazaj.
Po turi se bomo udeležili osrednje prireditve od Dnevu slovenskih planincev – Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2013 ob 14.30 v Kamniški Bistrici, več o programu:
 ·  Trajanje pohoda (okvirno): 5–6 ur.
·  Prijave z akontacijo: v torek pred pohodom, 11. junija 2013, ob 19. uri, v prostorih PD Ribnica (Škrabčev trg 5, Ribnica). Akontacija: 10 EUR.
·  Potrebna oprema: planinska obutev in obleka, primerna vremenu in razmeram, pohodne palice, plačana planinska članarina in varen korak.
·  Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041 415 308).

Opis:
Kamniški Dedec je 1583 m visoka gora, ki se nahaja na začetku oz. koncu grebena Zeleniških špic. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico, je zelo lep pogled na vrhove, ki obdajajo dolino Kamniške Bistrice.

S turo začnemo v Kamniški Bistrici. Po markirani poti se povzpnemo do Klina. Nadaljujemo desno v smeri Repovega kota. Že po nekaj minutah pridemo do razpotja. Leva pot se usmeri nazaj proti Kamniškemu sedlu, pot naravnost vodi v Repov kot, nas pa možic povabi desno v strugo. Na drugem bregu ujamemo udobno stezico, po kateri nadaljujemo našo pot. Na razcepu se usmerimo desno. Tik za robom stoji lovska koča. Z vzponom nadaljujemo za kočo. Strma pot nas pripelje na greben po katerem nadaljujemo levo proti vrhu. Pot tehnično ni zahtevna, le nekaj metrov pod vrhom si moramo malo pomagati z rokami. Pot je ves čas dobro uhojena orientacijskih težav ni.

Sestopimo po poti vzpona.