POHORJE

Planinsko društvo Ribnica vabi na POHORJE

Kdaj: v soboto in nedeljo, 8.–9. junija 2013.
Odhod: ob 4. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Mariborska koča (1068 m).
Zahtevnost poti: LAHKA.
Načrt poti:
Mariborska koča (1068 m) – Ruška koča pri Arehu (1246 m) – Koča na Klopnem vrhu (1280 m) – Koča na Pesku (1386 m, spanje) – Ribniška koča (1507 m) – Grmovškov dom (1371 m) – Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m) – Legen (515 m).
Čas hoje (okvirno): 8 ur in 8 ur.
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je vremenu primerna osebna planinska oprema, planinska obutev, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument.
Prijave z akontacijo: v torek, 4. junija, ob 19. uri v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.
Akontacija (prevoz, spanje): 40 EUR, plača se ob prijavi.
Vodja pohoda: Marjan Intihar, vodnik PZS (informacije: 031/ 560 664).

Opis: Pohorje je pogorje, ki leži v severovzhodni Sloveniji in je pretežno poraščeno z iglastim gozdom. Razteza se med reko Dravo na severu ter Dravsko-Ptujskim poljem na jugu, na zahodu seže do Dravograda, na vzhodu do Maribora in na jugu do Slovenskih Konjic. Cerkev sv. Areha ob Ruški koči Osrčje Pohorja predstavlja planotast svet s številnimi barji. Območje omejujejo Žigartov vrh (1347 m), Klopni vrh, Rogla (1517 m) in Veliki vrh (1344 m). Zahodno Pohorje je kopasto sleme med Mislinjsko grapo, Roglo in Planinko (1392 m). Severneje leži tektonsko zasnovano Ribniško-lovrenško podolje, ki ga sestavljajo miocenske usedline nekdanjega Panonskega morja. Mariborska koča je prva kontrolna točka Slovenske planinske poti, najstarejše tovrstne vezne poti v Sloveniji in na svetu; letos praznuje 60 let!

Previden, varen korak naj bo naše vodilo vsepovsod. Na vrhu oz. vrhovih smo šele na polovici naše poti, naš cilj je priti varno domov.

Točke Slovenske planinske poti (prvih šest oz. v novih Dnevnikih SPP 7 točk!): Mariborska koča (1068 m), Ruška Lovrenška jezera - čudoviti biseri Pohorja. Lovrenško barje koča (1246 m), Koča na Klopnem vrhu (1280 m), (Koča na je največje visoko barje v Sloveniji in eno najpomembnejših v južni Evropi. Pesku), Ribniška koča (1507 m), Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1371 m), Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m).