Klek (1182 m)

Klek-Hrvaska2Planinsko društvo Ribnica vabi v nedeljo, 16. junija 2013, (prestavljeno z 11. maja) na  lep in razgleden vrh na Hrvaškem, na Klek (1182 m) na jugu Gorskega Kotarja.
Odhod: v nedeljo, 16. junija ob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici, pobirali bomo tudi na poti proti Kočevju, saj nas bo naša pot vodila proti Hrvaški in Delnicam.
Zahtevnost poti: lahka, mestoma zahtevna pot.
Načrt pohoda: Bjelsko (625  m) – planinski dom (1000 m) – Klek (1182 m) – isto nazaj.
Trajanje (okvirno): 3 ure.
Prijave z akontacijo: v torek pred pohodom, 11. junij 2013, ob 19. uri, v prostorih PD Ribnica (Škrabčev trg 5, Ribnica). Akontacija: 17 EUR.
Potrebna oprema: planinska obutev in obleka, primerna vremenu in razmeram, pohodne palice, osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list), plačana planinska članarina in varen korak.
Vodja pohoda: Marjan Intihar, vodnik PZS (informacije: 031 560 664).

Vabljeni!

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

 

 

Opis:  
BJELSKO (625 m) je zaselek z nekaj hišami in je najbližji cestni dostop Kleku. Od tam se vzpenjamo po dokaj strmi, a nezahtevni poti do južnega pobočja Kleka. Okoliške livade so domovanje mnogih zanimivih, zaščitenih vrst cvetja in rastlinja. Do doma nas pot pripelje v 45 minutah. Pred domom pa je tradicionalni pozdrav »dobrodošli v carstvo klečkih vještica«.

PLANINSKI DOM NA KLEKU (1000 m) se nahaja tik pod impozantno Klekovo steno. Zgrajen je leta 1958, je tudi oskrbovan.

VZPON NA VRH KLEKA /30 min. Zelo je lep vrh, pot pa je mestoma zahtevna. Od doma na vrh vodi steza mimo impozantne previsne stene. Tu se pot cepi tudi proti vrhu Klečica. Proti vrhu Kleka se pot vzpenja ob sami navpični steni čez nekoliko zahtevnejši usek, kjer se srečamo z prvimi klini, čez strm, travnato kamnit teren, mimo platoja za helikopter do grebena, varovanega z jeklenicami vse do samega vrha. Tam se odpre čudovit pogled na vse strani.
Planinsko članarino za leto 2013 lahko vplačate vsak torek ob 19. uri v prostorih PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.