Na Ortneški grad in Grmada (887 m)

PD Ribnica-Ortneski grad-Grmada-4-5-2013-zemljevid mPlaninsko društvo Ribnica vabi v soboto, 4. maja 2013, na turnokolesarsko turo - na Ortneški grad in Grmada (887 m)
Odhod: v soboto, 4. maja 2013, ob 9. uri. izpred prostorov PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica, gps N45 44.235 E14 43.742. Tura je krožna, vrnemo se na izhodišče.
Prevoz: Lasten prevoz na izhodišče.
Podatki o turi: Najvišja točka: 887 m (Grmada), Najnižja točka. 489 m (Ribnica).
Dolžina ture: 35 km.
Skupaj vzpona: 990 višinskih metrov.
Čas vožnje: 3 ure
Trajanje ture: 4 ure
Težavnost: III (priloga lestvica zahtevnosti)
Obvezna oprema: primerna kolesarska oprema - tehnično brezhibno kolo s profiliranimi gumami, čelada (obvezna!), rokavice, vetrovka, orodje, rezervna zračnica in prva pomoč. Turo je možno prevoziti tudi s treking kolesom, z ustreznimi gumami. 
Malica in pijača: iz nahrbtnika.
Informacije in prijave: Božo Lašič, na email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali gsm 040 260 700, do četrtka, 2. maja 2013. 

V primeru slabega vremena bo tura prestavljena ali odpovedana. Več o turi v pripetem dokumentu, pripenjamo tudi lestvico zahtevnosti.

Planinsko članarino za leto 2013 lahko vplačate vsak torek ob 19. uri v prostorih PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.

 

 

Kratek opis ture: Iz centra Ribnice začnemo v smeri Jurjevice, a po poldrugem kilometru z glavne ceste zavijemo desno na kolovoz, ki nas med polji popelje proti vasi Breže. Sledi ji vas Sušje za katero prečkamo glavo cesto. Vzpenjamo se proti Zapotoku pa preko Sinovice in Preske proti Hudemu koncu. Klanci so res strmi zato se jih lotimo v zmernem tempu. Pred Hudim koncem gremo desno, pot se izravna, a le do odcepa za Ortneški ali Stari grad, ki se nahaja na hribu Veliki Žrnovec, nanj pa vodi precej strma pot. Ohranjene so le še ruševine gradu. Malo naprej stoji cerkvica sv. Jurija, ki pa na žalost tudi že razpada. Po isti poti se vračamo proti Hudemu koncu, tam pa nadaljujemo desno in v vasi Hojče še enkrat ostro desno. Čez Gašpinovo in Pusti Hrib. Ko na desni opazimo kažipot za turistično kmetijo Oblak mu sledimo. Spust mimo hiš nadaljujemo po lepi gozdni poti do Žlebiča. Prečkamo glavno cesto in začnemo vzpon. V Velikih Poljanah gremo levo in sledimo smerokazu za pešpot proti Grmadi. Po precej strmem vzponu prispemo v Žukovo, malo naprej pa levo in čez Vrh pri Poljanah še zadnji strm vzpon do doma na Grmadi. Izkoristimo priložnost za počitek in ko si malo opomoremo se vrnemo do vasi Žukovo, kjer pa nadaljujemo levo še dober kilometer in nato še enkrat levo na makadamsko pot, ki nas vodi proti Špičniku, klanec ni strm, se pa precej vleče, saj se spet povzpnemo na 840 m nadmorske višine. A to je tudi zadnji vzpon na turi in čaka nas le še dolg spust mimo Seljana proti Ribnici.
Podlaga je večinoma dobro utrjen makadam, nekaj je poljskih in gozdnih poti pa tudi asfaltne podlage. Tura ni tehnično zahtevna, potrebno je nekaj kolesarske kondicije, saj se na turi večkrat vzpnemo in spustimo.
Obvezna oprema: primerna kolesarska oprema - tehnično brezhibno kolo s profiliranimi gumami, čelada (obvezna!), rokavice, vetrovka, orodje, rezervna zračnica in prva pomoč. Turo je možno prevoziti tudi s treking kolesom, z ustreznimi gumami.

Vabljeni!