Na Sabotin (609 m) in na Sveto Goro (691 m)

Planinsko društvo Ribnica vabi v soboto, 2. marca 2013 (namesto 23. 2.) na čudovit vrh v tem času - na Sabotin (609 m) in po rovu na Sveto Goro (691 m).

Odhod: v soboto, 2. marca, ob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici, pobirali bomo tudi na poti (do Sodražice itn).
Zahtevnost poti: LAHKA pot, razmere odvisne od takratnih vremenskih pogojev.
Načrt pohoda:
Solkan (105 m) - Sveti Valentin (538 m) - Sabotin (609 m) - Koča na Sabotinu (556 m) - Podsabotin/razpotje (193 m). Skalnica - Sveta gora (681 m) - Skalnica
Trajanje (okvirno): skupaj 6 ur.
Prijave z akontacijo: v torek pred pohodom, 26. februarja 2013, ob 18. uri, v prostorih PD Ribnica (Škrabčev trg 5, Ribnica). Akontacija: 20 EUR.
Potrebna oprema: Dobra planinska obutev in obleka, primerna vremenu in razmeram, pohodne palice, male dereze, naglavna baterijska svetilka, plačana planinska članarina in varen korak.
Vodja pohoda: Roman Petelin, vodnik PZS (informacije: 041 325 664).

 


Opis: SABOTIN:
Sabotin je zaradi svojih naravnih in zgodovinskih zanimivosti pomembna izletniška točka Goriške. S čezmejnim sodelovanjem je postal Sabotin Park miru. Na njegov vrh vodijo pešpoti in kolesarske poti. Zanimiv je zaradi svoje flore in favne ter bogate zgodovine.
Sabotin je najbolj poznan po tem, da je na njegovih pobočjih potekala soška fronta. Zaradi svoje lege (blizu Gorice) je predstavljal pomembno obrambno točko avstro-ogrske armade. Po 6. soški bitki Sabotin zavzame italijanska armada. Na  jegovih pobočjih so se bojevali pripadniki 22 narodov. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi. Celoten hrib je prepleten z obsežnim sistemom kavern, skozi katere se lahko tudi danes sprehodite iz ene strani hriba na drugo. Na jugovzhodu sabotinskega grebena se dviga 535 m visoki vrh Sv. Valentina, kjer so vidne obnovljene ruševine cerkvenega kompleksa. Po grebenu Sabotina poteka državna meja med Slovenijo in Italijo, ki je bila z vstopom Slovenije v Evropsko skupnost dokončno premagana. V okviru projekta Sabotin park miru je bila v prostorih bivše karavle odprta muzejska zbirka Sabotin v prvi svetovni vojni in spominska soba Severna Primorska v osamosvojitveni vojni 1991. V prostoru je na voljo tudi informacijska točka z internetno povezavo ter zgibanke o Sabotinu.

 

Planinsko članarino za leto 2013 lahko vplačate vsak torek v času uradih ur (ob 18. uri v zimskem, in ob 19. uri v poletnem času) v prostorih PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.

 

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Slike iz pohoda: S klikom na prezentacijo slik skočite v galerijo.