Veliki Rog (1.099 m) - vabilo

Planinsko društvo Ribnica vas v soboto, 23. novembra 2019, vabi na

VELIKI ROG (1.099 m).

Odhod: v soboto, 23. novembra, ob 7.30 z avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.

Prevoz: organiziran v primeru zadostnega števila prijavljenih udeležencev (najmanj 8). V primeru, da bo prijavljenih manj udeležencevje prevoz v LASTNI REŽIJI oziroma po dogovoru med udeleženci.

Izhodišče: Žaga Rog (840 m).

Načrt poti: Žaga Rog (840 m)–Veliki Rog (1.099 m)–Žaga Rog (840 m).

Višinska razlika: 259 m.

Čas hoje (vzpon in sestop; okvirno): 3 ure.

Zahtevnost poti: lahka označena pot.

Potrebna oprema: potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska oprema, po želji pohode palice, malica in pijača, planinska izkaznica s plačano članarino PZS za leto 2019, osebni dokument in varen korak.

Hrana in pijača med pohodom: iz nahrbtnika.

Prijave z akontacijo: v torek, 19. novembra, ob 18. uri, v pisarni PD Ribnica (Škrabčev trg 5, Ribnica).

Akontacija: 10 EUR.

Vodja ture: Tomaž Pahulje, vodnik PZS, informacije: 041 368 252.

Opis: Veliki Rog se nahaja na sredi neskončnih gozdov kraške planote Kočevki Rog in je s svojimi 1.099 metri nadmorske višine najvišji vrh. Vrh je sicer poraščen, vendar na njemu stoji razgledni stolp, ki ob lepem vremenu omogoča razgled po celi Sloveniji. Na vrhu je tudi skrinjica z vpisno knjigo in žigom. Pod samim vrhom Velikega Roga so ostanki Auerspergove žage, opuščene pred 2. svetovno vojno. V bližnji okolici pa lahko najdemo še ostale znamenitosti: partizanske bolnišnice (Baza 20, Jelendol), črmošnjiško jelko, ledeno jamo na Kunču, brezna povojnih pobojev.