Triglav (2.864 m), 20. in 21. 7. 2019 – vabilo

Planinsko društvo Ribnica vas v soboto, 20. julija, in nedeljo, 21. julija 2019, vabi na 

TRIGLAV (2.864 m).

 • Odhod: v soboto, 20. julija, ob 3. uri z avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
 • Prevoz: organiziran.
 • Izhodišče: Rudno polje (1.347 m).
 • Načrt poti
  -  Prvi dan: Rudno polje (1347 m)–Studorski preval (1892 m)–Vodnikov dom (1817 m)–Konjsko sedlo (2020 m)–Dom Planika (2401 m)–Triglav (2964 m)– Dom Planika (2401 m, spanje)
  -  Drugi dan: Dom Planika (2401 m) - Konjsko sedlo (2020 m)–Vodnikov dom (1817 m) –Studorski preval (1892 m)–Rudno polje (1347 m).
 • TočkaSlovenske planinske poti: Dom Planika pod Triglavom (2.401 m), Triglav (2.864 m).
 • Višinska razlika: 1.517 m.
 • Čas hoje: prvi dan 9 ur, drugi dan 6 ur (z vključenimi postanki).             
 • Zahtevnost poti: zelo zahtevna pot, kondicijsko zahtevna tura.
 • Potrebna oprema
  Osebna oprema:
  - vremenu in razmeram primerna osebna planinska oprema, 
  - nahrbtnik,
  - visoki, čez gleženj segajoči planinski čevlji z dobro narebrenim podplatom!,
  - rezervna kratka in dolga majica,
  - vetrovka,
  - topla oblačila,
  - kapa, rokavice,
  - zaščita pred soncem (sončna očala, sončna krema in krema za ustnice, kapa s šildom), Tehnična oprema:
  - zložljive pohodne palice, 
  - plezalni pas, 
  - čelada, 
  - samovarovalni komplet, 
  - zaščitne rokavice za ferate, 
  Dokumenti:
  - osebna izkaznica, 
  - zdravstvena izkaznica, 
  - plačana planinska članarina za leto 2019,
  ter dobra volja in varen korak
 • Hrana in pijača med pohodom: iz nahrbtnika, v Domu Planika bo možnost večerje in zajtrka (proti plačilu na željo udeleženca po ceniku koče).
 • Prijave z akontacijov torek, 16. julija, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica (Škrabčev trg 5, Ribnica). 
 • Akontacija: 36 EUR.
  V ceno je vključeno: organiziran prevoz, prenočitev na skupnih ležiščih v Domu Planika pod Triglavom (s 50 % popustom za člane PD, turistična taksa v višini 1,60 EUR po osebi in promocijska taksa v višini 0,40 EUR, uporaba posteljnine v višini 2,00 EUR).
 • Vodja ture: Stane Babič, vodnik PZS, informacije: 041 415 308 in Tomaž Pahulje, vodnik PZS, informacije: 041 368 252.
 • Opis:
  Triglav je 2864 m visoka gora, ki se nahaja v osrčju Julijskih Alp. Z omenjeno višino je Triglav najvišja gora na ozemlju Slovenije, hkrati pa je tudi najvišja gora v Julijskih Alpah. Na vrhu stoji Aljažev stolp, katerega je leta 1895 postavil Jakob Aljaž, takratni župnik na Dovjem. V Aljaževem stolpu lahko v primeru nevihte vedri do 5 ljudi. Sicer pa je danes Aljažev stolp zaščiten kot kulturni spomenik in kot tak zelo pomemben pri ohranjanju kulturne dediščine.

  Triglav je svoj prvi obisk dočakal 26. 8. 1778, ko so se na vrh povzpeli štirje srčni možje, katerih spomenik stoji v Bohinju. Ti srčni možje so bili Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer.

  Sicer pa se nam z vrha Triglava odpre lep razgled, ki seže vse od Jadranskega morja, prek Dolomitov in Visokih Tur do Karavank, Kamniško Savinjskih Alp, Pohorja, prek skoraj celotne Slovenije do najvišjih vrhov Julijskih Alp.

  Potek ture:
  S parkirišča na Pokljuke se bomo po kolovozu usmerili v smeri planine Konjščice. Kolovoz, ki gre takoj v strnjen gozd, se hitro položi in se po nekaj minutah lahkotne hoje spremeni v peš pot, ki se nadaljuje ob levem bregu potoka Ribnica. 

  Tu gre pot v pas rušja in grmičevja in se postopoma začne strmeje vzpenjati. V zgornjem delu vzpona proti Jezercam se nam z desne priključi pot z Rudnega polja, mi pa bomo nadaljevali naravnost po zmerno strmi poti, ki nas bo v nekaj minutah nadaljnje hoje pripeljala do Jezerc, kjer se pot položi in zavije v levo. 

  Sledi lahkotna hoja do table, ki označuje osrednje območje TNP-ja, nato pa se pot prične zmerno vzpenjati ob hudourniku (sprva studenček). Pot višje preide na desno stran hudournika (gledano iz smeri vzpona) in se nato prečno vzpne do Studorskega prevala.

  S prevala, od koder se nam odpre lep pogled na Bohinjsko stran, nadaljujemo naravnost (levo Ablanca, desno Veliki Draški vrh in ostro desno Srenjski preval) po poti, ki se prične spuščati in se po nekaj korakih spusta obrne v desno. Sledi še kratek spust, nato pa se pot nadaljuje v prečenju, sprva pobočij pod Velikim Draškim vrhom in kasneje Toscem. Ko pridemo na neporaščena južna pobočja Tosca bomo prišli do manjšega razpotja, kjer se v desno odcepi nemarkirana pot na Tosc (odcep je označen). Le nekaj korakov naprej, pa se nam z leve skoraj neopazno priključi pot z Uskovnice.

  Nadaljujemo naravnost po razgledni poti, ki se prične obračati vse bolj v desno, pri tem pa preide na vse bolj strma pobočja Tosca. Naprej pridemo do umetno izklesane skalne police, preko katere vodi široka in padajočemu kamenju izpostavljena pot (pozor - aktiven podor!). Omenjeno polico prehodimo v rahlem spustu, nato pa pot zavije v levo in se za kratek čas vzpne po nekoliko ožji poti. Naprej se pot položi in preide na manj strma pobočja. Le malo naprej pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi pot iz doline Voje. Nadaljujemo naravnost v smeri Vodnikovega doma (rahlo levo Velo polje) po zložni poti, s katere se nam kmalu odpre lep pogled na Triglav. Pot naprej se vrne pod pobočja Tosca in nas ob prečenju melišč v nekaj minutah pripelje do Vodnikovega doma na Velem polju. 

  Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga "premagati" kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega sedla, le tega pa dosežemo po krajšem spustu.

  S sedla nadaljujemo levo v smeri Planike (naravnost Kredarica in Staničev dom, desno Krma) po razmeroma strmi poti, ki se prečno vzpenja proti zahodu. Višje nas vse bolj razgledna pot pripelje na neizrazit greben, kjer le ta zavije v desno in se prehodno nekoliko položi. Naprej markirana pot po desni strani obide večjo vrtačo, nato pa se začne obračati proti levi. Sledi še približno 10 minut vzpona in pot nas pripelje do doma Planika pod Triglavom.

  Od Planike nadaljujemo po desni strani planinskega doma po markirani poti v smeri Triglava (levo Triglav čez Triglavsko škrbino, desno Kredarica). Pot naprej se najprej rahlo spusti, nato pa se postopoma začne vzpenjati. Po nekaj minutah lahkotne hoje, pridemo do kratkega skalnatega dela, kjer se prečno vzpnemo po rahlo izpostavljeni polici. Pot naprej zavije nekoliko v desno in s skalnih pečin preide v gruščnat svet, preko katerega se vzpnemo do vstopa v plezalni del. 

  Že od daleč vidna markacija nas usmeri v izrazito grapo, skozi katero se s pomočjo jeklenice povzpnemo na lepo razgledno točko. Pot naprej zavije levo, se najprej strmo vzpne, nato pa se nadaljuje po razčlenjenem skalovju. Občasno zelo strma in na vseh težjih mestih tudi dobro varovana pot, pa nas višje pripelje na greben Malega Triglava, kjer se nam z desne priključi nekoliko težavnejša pot s Kredarice.

  Nadaljujemo naravnost po grebenski poti, le ta pa nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na vrh Malega Triglava. Z Malega Triglava, od koder se nam odpre lep pogled na vrh in večji del poti, ki je pred nami, se pot rahlo spusti, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce med obema vrhovoma. Pot naprej se ponovno prične vzpenjati, po dobro varovani grebenski poti. Tej zelo razgledni in na posameznih delih tudi zelo strmi poti, nato sledimo vse do vrha Triglava (vir: Hribi.net).

Lepo povabljeni!

Srečno in varen korak,

PD Ribnica