Zermula (2143, Karnijske Alpe/ Italija), 29. 6. 2019 - vabilo

Planinsko društvo Ribnica vas vsoboto, 29. junija 2019, vabi na 3. skupni pohod s planinskim društvom CAI XXX. Ottobre iz Trsta na

ZERMULO (2143 m) v Karnijskih Alpah v Italiji - (skupini A, B).

·  Odhodv soboto, 29. junija, ob 5. uri z avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
·  Prevoz: organiziran.
·  IzhodiščeLonice/Passo del Cason di Lanza (1552 m).
·  Načrt poti
A skupina, zelo zahtevna pot, ferata (dve ferati, dva vrhova): sedlo Lonice/Passo del Cason di Lanza (1552 m)–vstop v ferato na 1833 m–ferata–zaključek ferate na grebenu na višini 2095 m–Zermula (2143 m)–sestop po poti 442–Forza di Lanza (1831 m)–Forza di Pizzul (1708 m)–pot 442a–kota 1815 m–ferata–Zuc della Guardia (1911 m)–pot 442–sedlo Lonice (1552 m).
B skupina, lahka do delno zahtevna pot: sedlo Lonice/Passo del Cason di Lanza (1552 m)–pot 442–Forca di Pizzul (1708 m)–Forza di Lanza (1831 m)–Zermula (2143 m)–sestop po isti poti.
·  Višinska razlikaA: 794 m, B: 591 m.
·  Čas hoje (vzpon in sestop; okvirno): A: 6 ur. B: 4 ure.
·  Zahtevnost poti
A skupina: zelo zahtevna pot, ferata x 2, le za izkušene, kondicijsko dobro pripravljene gornike brez vrtoglavice in strahu pred višino.
B skupina: lahka do delno zahtevna pot.
·  Potrebna oprema: vremenu in razmeram primerna osebna planinska oprema, zložljive pohodne palice, osebna izkaznica ali potni list, zdravstvena izkaznica, plačana planinska članarina za leto 2019, dobra volja in varen korak.
A skupina še: plezalni pas, čelada, samovarovalni komplet, zaščitne rokavice za ferate.

·  Hrana in pijača med pohodom: iz nahrbtnika.

·  Prijave z akontacijoizjemoma v sredo (zaradi praznika v torek),26. junija,ob 19. uri v pisarni PD Ribnica(Škrabčev trg 5, Ribnica)
·  Akontacija: 25 EUR.

·  Vodja pohoda s strani PD RibnicaZdenka Mihelič, vodnik PZS (informacije: 041 222 358).

·  Opis:
Monte Zermula je ponosna skalnata gora, ki je s simpatičnim prelazom Lonice ločena od glavnega, mejnega grebena Karnijskih Alp. Razpotegnjena v smeri vzhod-zahod tvoji impresivno gorsko pregrado. Danes je odmaknjena od vsakodnevnega vrveža, med prvo svetovno vojno pa je bila strateško zelo pomembna. Takrat so jo temeljito vojaško zaznamovali ter opremili, tako da še danes lahko opazimo ostanke bunkerjev in kavern ter pridno uporabljamo mulatjere.
Za gornike je posebno privlačna zavarovana plezalna pot naravnost z Lonic na vršni greben Zermule. Rezervirana je predvsem za drznejše obiskovalce, ki ljubijo kratke, a precej zahtevne vzpone. To ferato bo prehodila skupina A. Ta skupina se bo ob povratku z vrha povzpela še na elegancni, špičasti in pokonci postavljeni vzhodni pribočnik Zuc della Guardia. Nanj je speljana kratka, a drzna ferata, ki ni za vsakogar, temveč le za pogumne v srcu in močne v nogah in rokah.
Skupina B pa se bo povzpela na priljubljeni vrh po stari vojaški poti, sestopila bo po lepi poti enako nazaj do sedla Lonice.

Vse to, čudoviti razgledi in druženje s prijatelji iz Trsta so dobri razlogi, da se nam v soboto, 29. junija, pridružite!