Gradiška Tura in Abram, 6. 4. 2019

Planinsko društvo Ribnica vas skupaj s PD Kočevje vsoboto, 6. aprila 2019, vabi na
GRADIŠKO TURO (793 m) in ABRAM (900 m).
A skupina: po Furlanovi zelo zahtevni poti; B skupina: po zahtevni poti.
• Odhod: v soboto, 6. aprila, ob 6. uri iz Kočevja (z avtobusne postaje) in ob 6.15 iz Ribnice (z avtobusne postaje pri cerkvi).
• Prevoz: organiziran.
• Izhodišče: Gradišče (250 m).
• Načrt poti
A: Gradišče (250 m)–Furlanova (ZZ) pot–Gradiška Tura (793 m)–Furlanovo zavetišče pri Abramu (900 m)–Gradišče (250 m).
B: Gradišče (250 m)–Gradiška Tura (793 m)–Furlanovo zavetišče pri Abramu (900 m)–Gradišče (250 m).
• Čas hoje (okvirno) za A in B: 7 ur.
• Zahtevnost potiA: zelo zahtevna oz. zavarovalna plezalna (Furlanova) pot. B: zahtevna pot.
Vzpon po Furlanovi poti na Gradiško turo poteka po zelo zahtevni plezalni poti. Druga pot, ki pelje na Gradiško turo, pa je zahtevna pot. Na obeh poteh je obvezna uporaba zaščitne čelade, plezalnega pasu in samovarovalnega kompleta, prav pa bodo prišle tudi rokavice za jeklenico. Od stika obeh poti na Trikotu dalje do vrha Gradiške ture je pot nezahtevna do zahtevna. Nezahtevna je tudi pot do Zavetišča pri Abramu ter pot po kateri bomo sestopili.
• Potek ture
Izhodišče ture bo v kampu Tura nad vasjo Gradišče (250 m) na začetku Vipavske doline, od koder se bomo napotili do vznožja Furlanove poti. Udeleženci prve skupine se bomo povzpeli po Furlanovi poti do vrha zavarovane poti ter dalje na 793 metrov visoki vrh Gradiške ture, kjer se bomo srečali z udeleženci druge skupine, ki se bodo na vrh povzpeli po zahtevni poti. Skupaj bomo pot nadaljevali do Furlanovega zavetišča pri Abramu (900 m), na izhodišče pa sestopili po nezahtevni poti.
• Potrebna oprema (za A in B): potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska oprema, zaščita proti soncu, sončna očala, sončna krema, čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice za ferate, pohodne palice (neobvezno), malica in pijača, veljavna planinska izkaznica s plačano članarino PZS za leto 2019, zdravstvena izkaznica, osebni dokument in varen korak.
• Prijave z akontacijo: v torek, 2. aprila,ob 19. uriv pisarni PD Ribnica (Škrabčev trg 5, Ribnica).
• Akontacija: 20 EUR.
• Vodja pohoda: Roman Petelin, vodnik PZS, informacije: 041 325 664.